marți, 31 martie 2015

Manual utilizare Windows® 8




Descarcă articolul sub format PDF



Utilizare Windows® 8

Cuprins
Cerinţe tehnice Windows8. Prima utilizare W8. Pornirea sistemului de operare.          
Interfaţa cu utilizatorul Windows®. Ecranul Start. Windows 8: Charms Bar                   
Desktop in Windows 8                                                                                                        
Windows Store. File Explorer cu Ribbon                                                                           
Task Manager in Windows 8                                                                                          
Switch List. SmartScreen Windows 8                                                                                 
PC Settings Windows 8                                                                                                      
Sync Settings. Lock Screen in Windows 8                                                                       
Refresh si Reset in Windows 8                                                                                         
File History: Backup si Restore                                                                                         
Întrebări frecvente                                                                                                              
Keyboard shortcuts                                                                                                           
Puncte de interes (hotspot)                                                                                                   
 


Utilizare Windows® 8


Cerinţe tehnice Windows® 8

Procesor                          1 GHz sau mai puternic
 RAM                               1 GB (32biţi) sa 2GB (64 biţi)
 Spaţiu pe hard disk           16 GB (32biţi) sa 20 GB (64 biţi)
 Placă grafică                     Dispozitiv grafic Microsoft DirectX9 cu driver WDDM
 Rezoluţie ecran                 1024 x 768 pentru aplicaţii Metro; 1366 x 768 pentru caracteristica Snap 



Utilizarea sistemului de operare Windows® 8 pentru prima dată
După finalizarea procesului de instalare, Windows® 8 vă direcţionează către o serie de paşi prin care vă puteţi personaliza setările contului şi configura preferinţe de utilizator pentru PC-ul dvs.
Procesul de configurare este alcătuit din următoarele:
·         Pasul 1: Selectarea limbii
·         Pasul 2: Acordul de licenţă
·         Pasul 3: Personalizare
·         Pasul 4: Wireless
NOTĂ: Acest pas vă permite să vă conectaţi la internet în timpul procesului de configurare. În acest caz, puteţi activa amândouă dintre următoarele opţiuni de conectare pentru PC-ul dvs. Using your Microsoft account (Utilizând contul Microsoft) şi Using a local account (Utilizând contul local). Dacă selectaţi opţiunea Connect to a wireless network later (Conectare ulterioară la o reţea wireless), vi se va solicita să creaţi numai un cont local în timpul procesului de configurare.
Nota NB - nu se poate activa Windows 8 cu un cont local.
·         Pasul 5: Setări
·         Pasul 6: Conectarea la PC/notebook-ul dvs.
NOTĂ: Sistemul Windows® 8 că solicită să vă conectaţi utilizând contul local sau contul Microsoft, în funcţie de setările personalizate la Pasul 4. 



Pornirea sistemului de operare Windows® 8
Pentru a accesa sistemul Windows® 8 din modul Shut Down (Închidere), Sleep (Repaus) sau Hibernate (Hibernare) consultaţi paşii următori:
1. Apăsaţi pe butonul de start.
2. După încărcare sistemului, va apărea ecranul de blocare al Windows® 8. Faceţi clic pe touchpad sau apăsaţi orice tastă de pe tastatură pentru a continua.
3. Conectaţi-vă utilizând contul dvs. local sau contul Microsoft.
4. În continuare va apărea ecranul de start, care indică faptul că v-aţi conectat cu succes la Windows® 8.



Interfaţa cu utilizatorul Windows®
Windows® 8 este prevăzut cu o interfaţă cu utilizatorul (UI) împărţită în dale, care vă permite să organizaţi şi accesaţi cu uşurinţă aplicaţiile Windows® din ecranul de start. De asemenea, include următoarele caracteristici pe care le puteţi utiliza în timp ce lucraţi pe PC-ul dvs. Notebook.




Ecranul Start
Ecranul Start apare după conectarea cu succes la contul dvs. de utilizator. Acesta vă ajută să organizaţi într-un singur loc toate programele şi aplicaţiile de care aveţi nevoie.




Windows 8: Charms Bar

Noua bara de meniu laterala Charms ofera acces la optiuni universale si poate fi deschisa prin mutarea cursorului mouse-ului in coltul din dreapta sus sau dreapta jos sau prin combinatia de taste Win + C. Comenzile din Charms Bar sunt optimizate in functie de aplicatia deschisa. De exemplu, cand utilizezi Windows Store, optiunea Search va cauta aplicatii doar in cadrul magazinului Microsoft.




Utilizatorii pot însă crea grupuri de aplicatii, folosind micul buton "-" din coltul din dreapta jos al ecranului. Pentru vizualizarea tuturor aplicatiilor in acelasi timp, bara de meniu din partea inferioara a ecranului include un buton special si poate fi activata prin click-dreapta oriunde pe ecranul de Start.




Desktop in Windows 8
In Windows 8, desktop-ul a fost transformat practic intr-o aplicatie. Seamana cu cel din Windows 7, dar butonul rotund Windows a disparut, odata cu intregul Start Menu. Microsoft se asteapta ca Charms Bar si Start Screen sa fie suficiente pentru a compensa absenta optiunilor din modul desktop.






Windows Store
In cazul dispozitivelor Windows RT, singurele aplicatii ce pot fi instalate sunt cele din Windows Store. Pentru versiunea Pro a Windows 8, vor putea fi rulate insa si vechile aplicatii in modul desktop.
Combinatia de taste Win + Q deschide Charms Bar pentru cautarea de aplicatii, in timp ce Win + I deschide o fereastra de setari, pentru optiunile de plata pentru aplicatii, de update si pentru alte preferinte si permisiuni.




File Explorer cu Ribbon
Interfata Ribbon introdusa de Microsoft in Office 2010 a fost adoptata si de aplicatia Explorer din Windows 8. Comenzile alese pentru interfata Ribbon sunt intuitive si dinamice, astfel incat sa ofere utilizatorului optiunile cele mai des folosite in functie de navigarea prin fisierele stocate.

La cele mai multe fisiere apar optiunile Copy si Paste, in timp ce in folderele cu imagini ai la indemana unelte specifice.




Task Manager in Windows 8

Ignorat din punct de vedere grafic in versiunile precedente, Task Manager se prezinta mai onorabil in Windows 8, imbunatatind si functionalitatea.




Informatiile la care utilizatorul are acces din Task Manager includ mai multe detalii despre procesor, memorue, Bluetooth, Ethernet si statistici Wi-Fi.



Switch List
Functia Alt+Tab ramane valabila in modul desktop, dar Windows 8 include si Switch List, pentru navigarea simpla intre aplicatiile deschise. Lista poate fi deschisa ducand cursorul in colturile din partea stanga a ecranului sau cu Win + Tab.



SmartScreen Windows 8
Functie de securitate pentru Windows 8 integrata si in desktop si in Internet Explorer 10, SmartScreen utilizeaza un sistem de detectare a amenintarilor malware in timp real. In plus, avertizeaza utilizatorii cu privire la paginile vizitate ce ar putea contine virusi.

 


PC Settings Windows 8
Multe optiuni prezente pana acum in Control Panel au migrat in noul meniu "PC Settinga", disponibil in Charms Bar, prin Settings > Change PC Settings.
Optiunile si functiile sunt adunate in mai multe categorii intuitive, iar schimbarile de pe un PC sunt facut automat si pe alte gadgeturi pe care utilizatorul se logheaza cu acelasi cont Microsoft.


Din PC Settings poate fi schimba wallpaperul, pot fi alese aplicatiile ce pot da alerte si pot fi controlate optiunile pentru orice device conectat.




Sync Settings
Sincronizare setarilor pentru mai multe gadgeturi este completa, si include diferiti parametri, inclusiv setarile de aplicatii, istoria de navigare si parolele utilizate pentru accesarea conturilor online.





Lock Screen in Windows 8
Tot in PC Settings, utilizatorul poate optimiza imaginea de fundal pentru Lock Screen, alaturi de alegerea aplicatiilor ce pot oferi update-uri si pe Lock Screen in Windows 8.


Informatiile oferite de aplicatii ca Weather si Calendar apar in coltul din dreapta jos pe Lock Screen, iar Windows 8 ofera si notificari suplimentare, inclusiv pentru mesaje noi primite pe Twitter.


Refresh si Reset in Windows 8
Windows 8 include in PC Settings si optiuni simple de reparare a problemelor sistemului de operare prin functia Refresh, a carei activare nu afecteaza setarile sistemului, aplicatiile instalate sau fisierele personale.


Reset este optiunea utila pentru stergerea tuturor fisierelor si setarilor pentru revenirea la setarile din fabrica. Aceasta optiune include practic o instalare noua completa, deci este necesar si codul de activare Windows 8.




File History: Backup si Restore
Noul sistem de monitare a datelor stocate pe HDD usureaza optiunile de Backup si poate pastra anumite versiuni ale fisierelor pentru un timp prestabilit de utilizator.




Optiunea Restore din Windows 8 permite recuperarea fisierelor pierdute in mod accidental cu un singur click, intr-o fereastra cu optiuni intuitive, cu interfata Ribbon.




Alte imbunatatiri din Windows 8 vizeaza noile configuratii multi-monitor, alaturi de Storage Spaces, o aplicatie ce usureaza managerierea spatiului de stocare de pe drive-uri diferite, un Airplane Mode pentru tablete, similar cu cel Windows Phone, alaturi de Hyper-V, o unealta puternica de tip virtualization manager.

Întrebări frecvente

1. Unde este meniul de Start?
La prima impresie, s-ar crede că a dispărut. Nu este tocmai adevărat. Meniul de Start a evoluat de la un meniu ce apare în colțul din stânga jos al ecranului, într-unul ce ocupă tot ecranul. Motiv pentru care a şi fost redenumit “ecranul Start”. El îndeplinește aceleași funcții ca meniul de Start, oferă mult mai mult spațiu pentru stocarea shortcut-urilor către programele instalate și oferă căutări mult mai rapide.
Dar unde este structura arborescentă cu directoarele și shortcuturile create de aplicațiile instalate pe calculator? Nici aceasta nu a dispărut. Pentru a o accesa, click dreapta undeva pe spațiul gol din ecranul Start, și apoi click pe Toate aplicațiile.

2. Cum închid calculatorul ori tableta?
Procedeul nu e tocmai intuitiv și necesită mai mulți pași decât în Windows 7. Trebuie folosite butoanele speciale, ce apar atunci când duci mouse-ul în partea dreaptă a ecranului. Poți folosi și tastele Windows + C  ca shortcut. Apoi, dai click pe Setări și după aceea pe Alimentare. Acolo vei găsi opțiunea de Închidere. Destul de ascunsă, știu! O metodă ceva mai rapidă, Desktop, Alt+F4, din lista derulantă se selectează închidere calculator şi se apasă ok / enter.


3. Cum văd ora exactă pe ecranul Start?
Windows 8 îți arată ora exactă și data doar în zona de notificare, în colțul dreapta jos, pe Desktop. Pe ecranul Start, ora exactă nu este afișată. Pentru a o vedea, trebuie să accesezi butoanele speciale din dreapta, menționate mai devreme. Apasă Windows + C  ca shortcut și vei vedea această informație, afișată mare în colțul din stânga jos. O soluție mai practică este să instalezi o aplicație Windows 8, de pe Magazin, ce îți arată ora într-o dală dinamică. Sunt multe aplicații de acest gen. 

4. Cum să fac Windows 8 să intre în modul Desktop, sărind peste ecranul Start?
Mulți utilizatori s-au plâns că Windows 8 te duce direct la ecranul Start, nu la Desktop, cum eram obișnuiți până acum. Deși Windows Server 2012, ce împărtășește o bună parte din nucleu cu Windows 8, permite setarea lui astfel încât sistemul de operare să încarce Desktopul în mod direct, aceasta posibilitate este dezactivată în mod intenționat în Windows 8. Asta pentru că, cel mai probabil, Microsoft își dorește ca utilizatorii Windows 8 să se familiarizeze cât mai repede cu ecranul Start și să îl folosească. În plus, acesta oferă mai multe tipuri de shoortcut-uri și informații decât oferă Desktopul. Chiar este un mediu mai bun pentru lansarea de aplicații.
Dar, lăsând această discuție la o parte, există metode neoficiale pentru a rezolva această problemă. Ele necesită puțin efort din partea utilizatorului, dar funcționează. 

5. Cum accesez ecranul Start când sunt pe Desktop?
Pe Desktopul Windows 8 nu veți găsi shortcut-uri către ecranul de Start. Și atunci apare dilema – cum revin la el? Este mai simplu decât credeți. Din Windows 7 și versiunile precedente, am căpătat instinctul de a merge cu mouseul în colțul din stânga jos, unde se afla butonul de Start. Dacă faceți același lucru în Windows 8, veți vedea cum apare o pictogramă numită Start. Dați clic pe ea și ecranul Start va fi afișat. O altă soluție este să folosiți tasta Windows de pe tastatură ori butoanele speciale din dreapta, ce includ și un shortcut pentru ecranul Start.

 6. Cum dezinstalez aplicațiile Windows 8 care nu-mi sunt utile?
Aplicațiile moderne Windows 8, ce rulează folosind întregul ecran, nu sunt listate în fereastra Programe şi caracteristici din Panoul de control. Drept urmare vine întrebarea: cum scap de ele dacă eu nu le folosesc? Cum nu se poate mai simplu, faceți clic dreapta pe dala aplicației de pe ecranul Start și apoi clic pe butonul Dezinstalare, din meniul contextual.

7. Cum mă autentific la Windows 8 fără un cont Microsoft?
O legendă urbană ce a circulat prin presa de profil este că Windows 8 te obligă să folosești un cont Microsoft (cunoscut și ca Windows Live ID). Cum nu se poate mai fals. Windows 8 poate fi folosit cu succes și cu un cont local, definit doar pe calculatorul tău, fără un cont Microsoft, la fel ca în Windows 7.Cu el, vei putea să instalezi aplicații desktop, să modifici orice setări ce țin de funcționarea calculatorului, să instalezi drivere, să lucrezi cu calculatorul, etc. Bineînţeles că trebuie să te deloghezi de pe contul Microsoft Live pentru a crea un cont local.
Contul Microsoft Live oferă anumite avantaje, cum ar fi: acces la magazinul de aplicații Windows 8, instalarea și cumpărarea de aplicații Windows 8, precum și sincronizarea automată a setărilor tale pe toate dispozitivele cu Windows 8, unde folosești același cont Microsoft.

8. Cum văd filme pe DVD în Windows 8? 
O altă schimbare controversată în Windows 8, este renunțarea la Windows Media Center. Deși această aplicație nu era folosită de mulți oameni, ea aducea un atu important – codecurile necesare pentru redarea de filme pe DVD, în aplicații Windows precum Windows Media Player.
Motivul pentru care Microsoft a renunțat la Windows Media Center, este că prezintă costuri adiționale pentru Microsoft. Ei trebuiau să plătească o licență pentru codecurile de pe calculatorul fiecărui utilizator, ce erau oferite împreună cu Windows Media Center. Pentru ca Windows 8 să fie mai ieftin, au decis să-l elimine și să îl ofere ca produs suplimentar, contra cost. Dacă doriți să vizionați filme DVD în Windows 8, puteți să instalați soluții oferite de alți producători, precum VLC Media Player, GOM Player ori KMPlayer. Alternativa ar fi să achiziționați Windows 8 Media Center Pack, disponibil doar pentru utilizatorii de Windows 8 Pro.

9. Redefinire acces cu ajutorul colţurilor ecranului.
Implicit clasicul start meniu nu există. În Windows 8,1 este o versiune modificată a start-menu. Practic fiecare utilizator de W8 instalează un program care simulează clasicul start-menu.
Există o redefinire a modului de acces cu ajutorul colţurilor ecranului. Lucru foarte drăguţ dacă foloseşti monitoare multiple.
  • Lower-left corner + Left click Afişare Start screen (Metro).
  • Lower-left corner + Right click Afişare meniu Power user (Device Manager, Control Panel, Command Prompt, Power Options, etc.).
  • Upper-left corner Vizualizare ferestre ca miniaturi. Pentru a naviga la o fereastră se dă click pe miniatura aferentă.
  • Upper screen limit + Click & Drag pe desktop desktop Mutare la stânga sau dreapta pentru a andoca desktop-ul curent sau aplicaţia curentă Metro  pe o zonă din ecran.
  • Lower-right corner Windows 8 Charm menu sau Windows Aero Peak.
  • Upper-right corner Vizualizare Windows 8 charm menu.





Keyboard shortcuts
Windows 8  încorporează mai multe shortcut-uri foarte utile:
  • Windows key vizualiyare Start screen (Metro).
  • Win + tastare cuvânt cheie   lansare căutare aplicaţie după cuvânt-cheie.
  • Win + D Desktop standard Windows. Dublu rol minimizare/maximiyare pentru toate ferestrele deschise în mod desktop.
  • Win + Q Se vizualizează toate aplicaţiile instalate.
  • Win + W Căutare setări.
  • Win + F Căutare fişiere.
  • Win + I Setări sidebar (panou control, network, volum, strălucire, notificări, etc).
  • Win + P Vizualizare opţiuni multimonitor –inclusiv conectare video-proiector.
  • Win + X Shorcut meniu Power user  (Device Manager, Control Panel, Command Prompt, Power Options, etc.).
  • Win + Z Vizualizare App Bar în aplicaţii Metro.
  • Win + . (interval) Andocare curentă Metro  în dreapta ecranului. Dacă doriţi fixarea îm partea stângă  efectuaţi de două ori această comandă.
  • Win + . (interval) + Shift Andocare aplicaţie curentă Metro  în stânga ecranului.
  • Win + J Comutare între aplicaţii Metro andocate.
  • Win + Page Up / Down Mută afişarea pe întreg ecranul a unei aplicaţii Metro pe un monitor secundar.
  • Win + Left / Right arrow Mută şi andochează aplicaţii desktop în direcţia respectivă sau pe un alt monitor dacă este cazul.
  • Win + Tab Comutare între aplicaţii deschise. Similar cu click-stînga în colţul din stînga-sus.
  • Win + L Blocare ecran Windows.

 



Punctele de interes
Punctele de interes (hotspot) de pe ecran vă permit să lansaţi programe şi să accesaţi setările PC-ului dvs.
Puncte de interes (hotspot) într-o aplicaţie lansată


colţul din stânga sus
1.Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă şi apoi faceţi clic pe imaginea miniatură pentru aplicaţii recente pentru a reveni la aplicaţia respectivă.
2. Dacă aţi lansat mai multe aplicaţii, glisaţi în jos pentru a afişa toate aplicaţiile lansate
.
colţul din stânga jos
Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă şi apoi faceţi clic pe imaginea miniatură pentru ecranul Start pentru a reveni la ecranul Start.
latura superioară
Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă până când se schimbă într-o pictogramă tip miniatură. Trageţi şi plasaţi aplicaţia într-o locaţie nouă.
colţurile din dreapta sus şi jos
Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă pentru a lansa Charm bar (Bară de activitate).

















 Punctele de interes (hotspot) de pe ecranul Start









Punct de interes (hotspot)
Acţiune
colţul din stânga sus
1.Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă şi apoi faceţi clic pe imaginea miniatură pentru aplicaţii recente pentru a reveni la aplicaţia respectivă.
2.Dacă aţi lansat mai multe aplicaţii, glisaţi în jos pentru a afişa toate aplicaţiile lansate.

colţul din stânga jos
Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă şi apoi faceţi clic pe imaginea miniatură pentru aplicaţii recente pentru a reveni la aplicaţia respectivă.

colţurile din dreapta sus şi jos
Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă pentru a lansa Charm bar (Bară de instrumente).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează această postare.